L' APARELL DIGESTIU

1.-APARELLS QUE INTERVENEN EN LA NUTRICIÓ

Mitjançant la funció de nutrició les persones obtenim dels aliments la matèria i l'energia que necessitem. En la funció de nutrició participen quatre aparells: DIGESTIU, RESPIRATORI, CIRCULATORI I EXCRETOR.

2.- L' APARELL DIGESTIU:

L'aparell digestiu està format per un conducte molt llarg, el tub digestiu, i unes glàndules que hi boquen els seus productes, les glàndules digestives.

3.- LES FUNCIONS DIGESTIVES:

La funció de l'aparell digestiu és prendre els aliments, transformar-los en substàncies més senzilles que puguen passar a la sang i eliminar les restes no digerides. Per complir la seva funció, l'aparell digestiu s'encarrega de quatre processos:

1.- INGESTIÓ: és l'entrada d'aliments al tub digestiu a través de la boca. Quan introduïm els aliments per la boca, les dents s'encarreguen de triturar-los i la llengua ajuda a barrejar la saliva amb els trossos d'aliment (masticació i insalivació). Aquesta barreja d'aliments mastegats i saliva s'anomena bol alimentari i passa a la faringe i a l'esòfag per mitjà de la deglució.

2.- DIGESTIÓ: És la transformació dels aliments en substàncies més senzilles, anomenades nutrients, perquè les cèl·lules els puguin aprofitar.

a) MECÀNIQUES O FÍSIQUES: Constitueixen a tallar, triturar i mesclar els aliments (boca i estómac).

b) QUÍMIQUES: Constitueixen en la transformació dels aliments en compostos més senzills. 

BOCA: Les dents esmicolen els aliments i la saliva comença a descompondre'ls (digestió química dels glúcids). L'ésser humà té 32 dents: Incisives (tallen), canines (esquincen), premolars (tallen i trituren) i les molars (trituren). 

ESTÓMAC: Els músculs de les parets de l'estómac actuen com una batedora i barregen el bol alimentari amb el suc gàstric, que continua descomponent els aliments (digestió química de les proteïnes). El resultat és una massa espessa i molt àcida anomenada quim, que conté alguns aliments ja digerits.

INTESTÍ PRIM: El quim arriba a l'inici de l'intestí prim, el duodè. S'hi barreja amb la bilis (digestió química dels lípids), el suc pancreàtic (última digestió química dels glúcids, lípids i proteïnes) i el suc intestinal. El resultat és una massa líquida anomenada quil

3.- ABSORCIÓ: És el procés per mitjà del qual els nutrients obtinguts en la digestió travessen la paret del tub digestiu fins als vasos sanguinis. Es produeix a les parets de l'intestí prim, que estan formades per multitud de prolongacions petites, anomenades vellositats intestinals.

4.- DEFECACIÓ: És l'expulsió de les restes no digerides dels aliments. Les substàncies que no s'han absorbit passen a l'intestí gros, que absorbeix l'aigua i les sals minerals, de manera que les substàncies de rebuig es fan més sòlides i es converteixen en la femta, que s'expulsa per l'anus.  

4.- MALALTIES DE L' APARELL DIGESTIU:

a) CÀRIES: Malaltia infecciosa produïda per bacteris que afecta als teixits durs de les dents.

b) RESTRENYIMENT: Trastorn que dificulta l'evacuació de la femta. Absorció excesiva d'aigua a l'intestí gros.

c) ÚLCERESFèrides que s'obren a les parets internes del tub digestiu. Pot ser originada per l'infecció d'un bacteri (Helicobacter pylori).

d) GASTROENTERITIS: Inflamació de les membranes internes que recobreixen l'estómac i l'intestí. És deguda a una infecció causada per virus o bacteris. Provoca vòmits, diarrees i malestar. La femta és molt líquida.

e) CIRROSI HEPÀTICAMalaltia crònica que consisteix en una mort progressiva del teixit del fetge. Una gran part són degut a un consum excessiu d'alcohol.

By Jordi Anton Selga
Gamificació de l'assignatura de Biologia a l'escola La Salle Manresa.
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar